Ambacht uit Mongolië

Over de productie en de medewerkers

Onze producent in Mongolië startte in 2000 in zijn eigen huis met de kleinschalige productie van geheel handmatig vervaardigde vilten pantoffels. Vilten is erg tijdrovend en hard werk. De Mongoolse ondernemer ontwikkelde van verschillende gerecupereerde materialen eenvoudige machines om het viltproces te vergemakkelijken. De pantoffels worden nu deels met deze eigen viltmachines en deels met de hand gemaakt. Meer dan vier families kunnen in hun levensonderhoud voorzien dankzij de tewerkstelling in de inmiddels kleine fabriek in het noorden van Mongolië (Darkhan). De medewerkers worden opgeleid, krijgen een eerlijk loon en een bijkomende ondersteuning in de schoolkosten en hun medische behoeften.

  • Ambacht uit Mongolië
  • innaaien van de babsie-labels
  • Innaaien van de babsie-labels
  • Wassen van de wol
  • basisvorm inwassen
  • de wol losmaken
  • Het afgewerkte product
  • De typische mongoolse schapen

Over de wolverwerking

Elke lente wordt de ruwe wol door onze producent aangekocht bij de herders-nomaden die nog op traditionele wijze leven en met hun dieren rondtrekken in de steppe. De nomaden hebben zowel paarden, kamelen, geiten, merinho schapen en gewone Mongoolse schapen. De herders dragen goed zorg voor hun dieren die in het weidse landschap in alle vrijheid kunnen grazen.

De wol van de merinho-schapen wordt gebruikt voor de binnenzijde van de pantoffels omdat die uitzonderlijk zacht is. De wol van de Mongoolse schapen is met zijn langere haren sterker en zeer geschikt voor de buitenkant van de pantoffels. De wol wordt op organische wijze behandeld en gewassen (enkel met zeep en water, zonder gebruik van chemicaliën). Daarna wordt hij gekaard, eventueel ecologisch geverfd en pas dan is de wol klaar om te vilten.

Eigenschappen vilt

De unieke mix van de Mongoolse schapenwol en de merinho-wol maken de Babsie pantoffels warm en comfortabel, zelfs wanneer ze met blote voeten gedragen worden. Vilt sluit niet volledig af en heeft een vochtregulerende werking. Daarom kan je ook genieten van een aangename warmte zonder te transpireren.

Vilt van 100 % natuurlijke wol is daarenboven vuilafstotend en heeft zelfreinigende eigenschappen. Vilt is waterafstotend maar niet volledig waterdicht. Na intensief gebruik kunnen je pantoffels wat pluizen of pillen, maar je kan die pluisjes er dan met een fijn schaartje afknippen.